22.09.2009

Frå Fyret

Oppgave side 364

Forfatteren beskriver livet sitt som et menneske rundt et fyrtårn. "når ein var svært liten, fekk ein berre gå ikring på fyret med eit tau knytt kring livet" Jeg tolker dette sitatet som at når man er liten og verden rundt en er stor får man et "tau knytt rundt livet" du har noen som passer på deg. Noen som følger med på at du ikke faller eller går deg vill. Stormen som er beskrevet i teksten kan være en måte å skildre dårligere tider, eller at ikke alle vonde ting går over - og da kan det være en trøst å ha noe eller noen å holde seg fast til, mens stormen er som verst.
Vi får også frem gjennom novellen hvordan hovedpersonen har en sterk personlighet og viljestyrke - og klarer ved hjelp av dette å kjempe seg gjennom "stormen".

Man kan også tolke novellen som en beskrivelse av ubalansen i livet. En dag kan alt være stille og fredelig, mens neste kan tingene vippe rundt og en mister balansen, blir svimmel og kvalm. Og at noen ganger kan det tryggeste være å leve på noe konstant, som et fyrtårn i bakken, men da vet du aldri hvordan det ville vært å kaste seg ut i faren. Den som intet våger, intet vinner.

5 kommentarer:

  1. Her har du gått rett på bildene og symbolene i teksten og analysert dem. Flott!

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er ikke flott!!!!!!!!!!!!

      Slett
  2. fette drit analyse

    SvarSlett