16.09.2009

Trodde du hadde glemt meg...

Tolkning av novellen trodde du hadde glemt meg skrevet av Cecilie Færden Schanke.

Teksten er en novelle, og den begynner i media res, noe som vil si at vi starter midt i handlingen. Jenta, som er hovedpersonen i fortellingen, startet med å grue seg for å ringe en gutt som hun har vært på date med tidligere, og insisterte på å ringe. Det er ingen spesielle skildringer av personene i teksten, men utover i teksten får vi noen beskrivelser gjennom jentas tanker og en telefonsamtale. Handlingen er bygd opp rundt jentas følelser for gutten, men også usikkerheten hennes rundt det hele; liker han henne eller har han glemt henne? Hun prøver flere ganger å få motet til å ringe han, men hun gir etter for usikkerheten.

Høydepunktet i novellen er antageligvis når jenta bestemmer seg for å ringe ham. I starten går samtalen mellom de to tregt og tvunget frem, jenta kommer med dumme kommentarer og gutten misforstår. Etterehvert kommer vi til et vendepunkt i novellen der jenta åpner seg opp for gutten og forteller at hun gruet seg for å ringe ham, og trodde han hadde glemt henne. Hun slapper av og samtalen glir lett mellom de to, og gutten forteller at han ventet på at hun skulle ringe og var overglad da hun endelig gjorde det.

Mens jenta er i telefonen ser hun på seg selv i speilet, og det kommer frem i tankene hennes at hun er fornøyd med deg selv. Novellen slutter med at stemningen løftes og de avtaler og møtes senere. Noe en kan si er litt typisk for en novelle; en overraskende slutt - vi vet ikke hvordan det ender mellom de to, en såkalt åpen slutt.

Trodde du hadde glemt meg er skrevet i tredje person, der vi ser verden gjennom jentas tanker og skildringer. På grunn av at forfatteren har brukt denne synsvinkelen får vi et lettere innblikk i jentas meninger og synspunkter, det er også lettere for oss som lesere å identifisere oss med jentas situasjon.

Malin

6 kommentarer:

  1. Tredje person, mener du vel? Ellers behandler du dette med synsvinkel, handling og kronologi bra! God skrevet.

    SvarSlett
  2. Veldig bra, men jeg hadde nok sagt at novellen hadde en nokså lukket slutt. Det er antydninger til at konfliktene gjennom novellen er løst, og at det er bra mellom dem

    SvarSlett
  3. Veldig bra, men jeg hadde nok sagt at novellen hadde en nokså lukket slutt. Det er antydninger til at konfliktene gjennom novellen er løst, og at det er bra mellom dem

    SvarSlett