17.02.2010

Naturfagsreferat

6A

Grunnstoff - stoff der alle atomene har kjerner med samme antall protoner

Isotoper - forskjellige versjoner av et grunnstoff, der den eneste forskjellen er antallet nøytroner

Radioaktive isotoper - ustabile og sender ut stråling fra atomkjernen

6B

Alfastråling - radioaktiv stråling, atomene som sender ut to protoner og to nøytroner fra kjernen (heliumkjerner). Denne strålingstypen når ikke langt og stoppes av papir.

Betastråling - radioaktiv stråling, der et nøytron omdannes til et proton og et elektron - elektronet sendes ut av kjernen og protonet blir værende igjen så grunnstoffet endres. Kan trenge inn i hud, men stoppes av materiale som tre.

Gammastråling - elektromagnetisk stråling, atomkjernen frigjør energirike fotoner etter en alfa- eller betastråling. Energien er veldig sterk og stoppes av en tykk blyplate eller betong.

6C

Geigertelleren - registrerer at den blir truffet av stråling, sender ut lyd gjennom en høyttaler så vi kan høre det, treffene blir også telt opp. Geigertelleren er god til å måle alfa- og betastråling, men registrerer kun rundt 1% av gammastrålene

Strålingsaktivitet / Becquerel - strålingsaktivitet oppgis i måleenheten Bq. Den forteller hvor mange atomkjerner som omdannes pr sekund. 1 Bq vil si at én atomkjerne omdannes hvert sekund.

Scintillasjonstelleren - finner ut hvilket radioaktivt stoff som er til stede og i hvilken mengde. Registrerer atomkjernenes "fingeravtrykk" som sendes ut i form av bestemte gammafotonenergier som forskere kan studere og bestemme isotopene i en prøve.

6D

Halveringstid - den tiden det tar før halvparten av atomkjernene i et radioaktivt stoff er omdannet til andre atomkjerner.

Karbon- 14 - 5730 år, kan brukes til å bestemme alderen på døde dyr og planter. Levende organismer tar opp karbonforbindelser så lenge de lever - dette stopper når de dør. Etter 5730 år er mengden karbon halvert. Man kan da beregne hvor gamle beinrester fra mennesker er ved å sammenligne karboninnholdet med et levende menneske.

Biologisk halveringstid - hvor lang tid det tar før halvparten av det radioaktive stoffet er skilt ut av en organisme. Kan variere mellom ulike organismer.

6E

Stråledose - angir hvor mye energi som blir overført og hvilken virkning strålingen har. Måles i millisievert: mSv.

Tiltak for verning mot radioaktiv stråling:

· Stor avstand til kilden

· Kort tid nær kilden

· Skjerming mot strålingen (tykke lag bly eller betong / verneutstyr)

Bakgrunnstråling - naturlige strålingen vi utsettet for hele tiden. Fra verdensrommet eller radioaktive stoffer i omgivelsene. Den radioaktive gassen radon gir de største strålingsdosene i Norge.

1 kommentar:

  1. Fint referat der du har klart å fokusere på å trekke ut viktig informasjon!

    SvarSlett